Dag 1, surdeg:
50 gram jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
Dag 2:
Surdegen
1 liter jummet vatten
1 msk salt
1 påse (2 msk) brödkryddor
3 msk olja
1,5 dl vetegroddar
1.85 liter rågsikt
1 liter vetemjöl
Blanda ingredienserna till surdegen. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Andra dagen blandar du i övriga ingredienser och knådar degen 5 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen skall vara kladdig och trögflytande. Har du några kokta potatisar riv dessa och blanda i. Rester av t.ex bulgur går också bra.
Bred ut degen i en smord långpanna 30*40 cm och låt jäsa ordentligttill dubbel höjd.
Grädda i 200 grader i 1 timma och låt kallna inlindat i bakduk. Dela brödet med kniv i tre delar (se bilden)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Klickade på din länk hos Maria och hittade dig. Såg att du länkat upp mig, tack!
Skicka en kommentar