tisdag 17 februari 2009

Hälla-ut-bröd

Tid: 10 min + jäsning och gräddning

Ingredienser:
1 stort bröd
1/2 pkt jäst( 25 g)
2 tsk salt
4 dl fingervarmt vatten
8-9 dl vetemjöl Special















1. Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet.

2. Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Degen blir ganska lös. Jäs degen under handduk i cirka 1-1 1/2 timme.

3. Häll försiktigt upp degen i en långpanna med bakpapper. Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader.

4. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och fortsätt grädda i cirka 40 minuter.

5. Låt brödet svalna på ett galler. Och fall för frestelsen att vara den första som får smaka på underverket.

Receptet publicerades i DN sommaren 2005

Egna kommentarer:
Blir degen för lös går det bra att grädda i smord form.
Eftersom man inte knådar degen efter jäsningen finns det mycket luft kvar, typ italienskt bröd.
Jag brukar göra två degar samtidigt. I den ena brukar jag blanda en näve blötlagda russin och i den andra kanske brödkryddor. Varför inte krydda med oliver, olika torkade frukter, nässlor. Det är spännande att prova.